Obsługa kelnerska to coś więcej, niż podawanie jedzenia

Obsługa kelnerska to coś więcej, niż podawanie jedzenia
Praca kelnera w restauracji wydaje się być banalna – ot, podchodzimy do stolika, pytamy czego sobie życzy gość, idziemy z zamówieniem do kuchni i przynosimy gotowe danie do stolika. Jeśli dodamy do tego podstawowe wynagrodzenie wraz z napiwkami okazuje się, że jest to praca marzeń, wykonujemy proste czynności i mamy za to pieniądze. Sprawa jednak nie wygląda tak łatwo, gdy już zaczniemy, a to dlatego, że dobra restauracja, to profesjonalna obsługa kelnerska.

Dobra kuchnia to nie wszystko

Dobra kuchnia to jedno, ale nikt nie spróbuje jej dań, póki nie otrzyma odpowiedniej obsługi na wysokim poziomie: wysoka kultura, znajomość menu i jego składników, umiejętne zaproponowanie dania lub napoju to tylko wierzchołek góry lodowej, jaką jest profesjonalna obsługa kelnerska. Do tych czynności dochodzą również tak podstawowe, jak odpowiednie podanie sztućców i dań czy prawidłowe podanie wina, które samo w sobie jest już osobną sztuką.

Jakie cechy posiada dobry kelner?

Dobry kelner, to kelner szybki, ale też poświęcający odpowiednio dużo uwagi klientowi. Spytanie w czasie posiłku lub tuż po nim czy smakowało jest nie tylko w dobrym guście, ale też wskazuje zainteresowanie opinią klienta i pokazuje, że obsługa kelnerska jest profesjonalna. Zdolność oceny czy można już zabrać konkretne naczynia i sztućce jest równie istotna, ponieważ nie można narzucać się z tempem jedzenia potraw – talerz zabrany zbyt wcześnie to brak szacunku dla gościa, natomiast zabrany zbyt późno może wskazywać na powolną pracę obsługi.

Szukasz kelnera? Zaoferuj mu odpowiednie stawki

Jeśli poszukujemy nowego kelnera do swojej restauracji, warto sprawdzić jego umiejętności sprzedażowe, ponieważ jest on poniekąd handlowcem, mimo pracy w usługach restauracyjnych – musi umieć zaproponować danie, umiejętnie opowiedzieć o sposobie przygotowania lub składnikach, jeśli życzy sobie tego klient, a także potrafić połączyć na przykład odpowiednie do danego mięsa wino lub dodatki.
Praca dobrego kelnera jest oczywiście pracą odpowiednio płatną – różnica między obsługą w barze a restauracji jest po pierwsze zauważalna, a po drugie inaczej płatna i trzeba o tym pamiętać oferując takie stanowisko pracy.

PODOBNE WPISY
—————————-

http://bebop.czest.pl/aplikacja-zamawianie-jedzenia-prosty-wygodny-sposob-zamawiania-jedzenia
http://zoom.czest.pl/czym-jest-pos
http://eden-oleje.pl/laserowe-usuwanie-zacmy-zabiegiem-ktory-warto-zapisac-sie
http://regionelazio.org/zdrowy-piekny-usmiech-wizytowka-naszej-osobowosci-stomatologia-bytom

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s